ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΝ “MR SMITH”


ΝΙΟ Βαρουφάκης

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΙΟ  ΣΕ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΝ “MR SMITH”

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιανη  Βαρουφάκη «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ»

«ΤΟ ΜΑΤΡΙΧ

Υπάρχει  ένα έργο που συμβολίζει την κατάσταση της παράδοξης  μεταμοντέρνας κατάστασή  μας. Η ταινία ΜΑΤΡΙΧ, όπου η εξέγερση των δημιουργημάτων μας δεν είναι μία ακόμη περίπτωση «δημιουργοκτονίας». Η αναδυόμενη αυτοκρατία των μηχανών έχει την οξυδέρκεια να διατηρήσει το ανθρώπινο είδος για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της. Μας διατηρούν ζωντανούς ως πηγή θερμικής ενέργειας, μ ε την οποία οι μηχανές τροφοδοτούνται για να συνεχίσουν να αναπτύσσουν  την κοινωνία τους. Πιο συγκεκριμένα η ταινία αποκαλύπτει ένα στοιχειό , ένα φάντασμα, το οποίο ζεί στα εντόσθια του οικονομικού μας συστήματος, αποσταθεροποιώντας το. Και αυτό είναι  Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Οι μηχανές που έχουν κατακλύσει την γή έχουν δημιουργήσει μια δικής τους πολύπλοκη οικονομία. Αξία όμως δεν παράγουν, και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Η κοινωνία των μηχανών έχουν μετατρέψει τους ανθρώπους σε άβουλους δούλους, τους οποίους κρατά ζωντανούς σε ένα ψηφιακό όνειρο, ώστε να προσφέρουν με την σωματική τους θέρμη ενέργεια στις μηχανές τους. Κάπως έτσι χαρακτηρίζεται η σημερινή κοινωνία με τον ιδιαίτερα εξελιγμένο καταμερισμό της εργασίας. Κάποιες μηχανές φροντίζουν να παράγεται αρκετή ενέργεια από τα κορμιά των ανθρώπων, άλλες είναι πολεμικές μηχανές, άλλες πάλι συναρμολογούν και ετοιμάζουν την επόμενη γενιά μηχανών. Ολες μαζί αποτελούν μία λειτουργική μηχανική κοινωνία που αναπαράγεται, παράγει πλεονάσματα, διανέμει πόρους. ΑΞΙΑ  όμως δεν παράγεται στο πλαίσιο αυτής της μηχανικής κοινωνίας.

Γενικότερα σε έναν κόσμο χωρίς ανθρώπους, όπου οι άνθρωποι  έχουν χάσει ολοσχερώς την νοημοσύνη τους, δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για δημιουργία αξίας. Ο όρος είναι περιττός και άνευ περιεχομένου.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΞΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ, και αυτή είναι μία μείζονα πηγή αστάθειας που είναι βαθειά θαμμένη στα θεμέλια των κοινωνιών της αγοράς.

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ, ΟΣΟΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΝΑ ΗΤΑΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΤΟΣΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η «ΑΞΙΑ» ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

Οι εταιρείες μπορούν να παράγουν τεράστιες ποσότητες αγαθών και αστραφτερά προιόντα, όμως η αξία αυτής της χιονοστιβάδας αγαθών τείνει προς το μηδέν, όσο μηχανοποιούν την εργασία ή επιβάλλουν στους εργαζόμενους μηχανιστικά χαρακτηριστικά, πρότυπα και συμπεριφορές.

Ο άνθρωπος όμως αδυνατώντας να απελευθερωθεί από την  ανθρώπινη υπόστασή του, και χωρίς να έχει την επιλογή να καταπιεί το «ΜΠΛΕ ΧΑΠΙ», που θα αφαιρούσε το βάρος της επίγνωσης από τους κουρασμένους ώμους του, (όπως προσφέρθηκε στην ταινία στον Νίο), ό εργάτης αυτός άνθρωπος παραμένει το τελευταίο οχυρό που αντιστέκεται στην εισβολή της αγοράς στην σχέση ΕΡΓΟΔΟΤΗ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ. Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ.

Αυτή η αδυναμία των ανθρώπων να μετατρέψουν τον εαυτό τους σε ένα εμπόρευμα, εξηγεί για ποιο λόγο τα οικονομικά συστήματα σε αντίθεση με την φύση, είναι επιρρεπή σε Κρίσεις με κεφαλαίο το Κ.

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΕΠΙΧ/ΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ.

Η αξία των προιόντων που παράγονται φθίνει όταν παράγονται με πιο αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της ανθρώπινης εργασίας, και έτσι το κέρδος φθίνει. Όταν πέσει κάτω από ένα επίπεδο, αρχίζουν οι χρεωκοπίες και όλη η κοινωνία πιάνεται στις δαγκάνες της κρίσης. Οι δύο δαίμονες του συστήματος , οι αγορές εργασίας και του χρήματος, συνωμοτούν για να την αποτρέψουν από μία αυθόρμητη απόδραση.

Όσο η ανθρωπίνη εργασία θα αντιστέκεται στην πλήρη εμπορευματοποίηση, δηλ. ΟΣΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, Η ΚΟΙΝΩΝΊΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΞΙΑ.»

Ο  Νίο στην πάλη του με τον  “MR SMITH” και κάτω από τον εκκωφαντικό θόρυβο του επιθανάτιου ρόγχου του παγκόσμιου Μινώταυρου, θέτει τις  συνθήκες  ενός νέου ιστορικού και κοινωνικού Γίγνεσθαι με νέες αντιλήψεις και ίσως αυτό να είναι η «αφετηρία  ενός νέου και γνήσιου ουμανισμού» ΔΙΚΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ.

  Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ….

Σχολιάστε