Έτος Τροίας 2018


ΕΛΕΝΗ ΤΡΟΙΑ

Ποιος κλέβει την Ελένη Ελλάδα;

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ανακήρυξε έτος Τροίας το 2018.  Το λογοτεχνικό περιοδικό Οι ήρωες των μυθιστορημάτων, που εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη από τον Ομέρ Ασάν, γνωστό στην Ελλάδα τόσο από τα βιβλία του, όσο και από ντοκιμαντέρ με θέμα την ανταλλαγή πληθυσμών στον Πόντο, δεν μπορούσε παρά να πρωτοστατήσει σε ένα φεστιβάλ με τους ήρωες του Ομήρου και το έργο του Καζαντζάκη, ο οποίος και έχει μεταφέρει τον Όμηρο στα νέα ελληνικά.

Ξεχωριστοί οι ήρωες του Ομήρου, ξεχωριστό και το φεστιβάλ που οργανώθηκε με τη σύμπραξη των Πανεπιστημίων Μάλτεπε στην Κωνσταντινούπολη και του Πανεπιστημίου του Τσανάκαλε, τα δικά μας Δαρδανέλια, την πόλη κοντά στην Τροία, από τις 11 έως τις 14 Απριλίου.

Ο ίδιος ο Όμηρος, για την ακρίβεια όχι ακριβώς ο ίδιος αλλά άγαλμά του, υποδέχεται τον επισκέπτη της πανεπιστημιούπολης στο Μάλτεπε. Κοντά του, στην κύρια οδό, ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης, ο Ιπποκράτης και άλλοι Έλληνες της αρχαιότητας, ενώ σε άλλα σημεία, μελετητές των άστρων και άλλοι άνθρωποι που άφησαν το στίγμα τους στην πορεία της γνώσης της ανθρωπότητας, περιμένουν ως αγάλματα να εμπνεύσουν τους νέους φοιτητές. Σε πολλά σημεία, άλλα αγάλματα διαφορετικής εντελώς νοοτροπίας εντείνουν το εθνικό αγωνιστικό αίσθημα του επισκέπτη. Σχεδόν όλες οι επιστήμες διδάσκονται στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, που διαθέτει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο ακόμα, αφού πρόκειται για μια πραγματική πολιτεία που καταλαμβάνει σχεδόν έναν ολόκληρο λόφο.

Με θέα στο δάσος, ένα ξενοδοχείο πολλών αστέρων φιλοξένησε όλες τις δραστηριότητες του φεστιβάλ, σε αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες. Διακεκριμένοι ομιλητές, κυρίως πανεπιστημιακοί αλλά και γενικότερα άνθρωποι των γραμμάτων ανέπτυξαν θέματα στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Από τα χνάρια του Ομήρου έως τον Καζαντζάκη».

Πηγή:«Με τους ήρωες του Ομήρου στην Τροία» της Έρικας Αθανασίου

Από τα ίχνη του Ομήρου…. στην πτώση της Τροίας

 

Σχολιάστε