Πολιτεύματα Γαίας


ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ

Τι είναι πολίτευμα

Πόσα πολιτεύματα υπάρχουν σήμερα στον κόσμο

Τα διάφορα πολιτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο με χρώματα.

  1. Με το Μπλε χρώμα είναι η καθαρά Προεδρικές Δημοκρατίες, όπου υπάρχει μόνο Πρόεδρος ο οποίος εκλέγεται άμεσα από το λαό και ηγείται της κυβέρνησης, ενώ το Κοινοβούλιο εκλέγεται ανεξάρτητα (π.χ. Κύπρος, ΗΠΑ κ.λ.π.).
  2. Με το κίτρινο χρώμα είναι οι Ημιπροεδρικές Δημοκρατίες, όπου συνήθως κυριαρχεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος και εκλέγεται απευθείας από το λαό. Εδώ υπάρχει μεν πρωθυπουργός, αλλά ουσιαστικός κυβερνήτης είναι ο Πρόεδρος (π.χ. Γαλλία, Ρωσία κ.λ.π.).
  3. Με το πορτοκαλί χρώμα είναι οι Προεδρευόμενες Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες, όπως είναι η δική μας.
  4. Υπάρχουν και κάποιες Βασιλευόμενες Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες, όπως π.χ. η Αγγλία, η Ισπανία κ.λ.π. και κάποιες Μοναρχίες (απόλυτες και μη).

ΠΗΓΗ 

Η λέξη Πολίτευμα προέρχεται από την λέξη Πόλη, όπως και Πολίτης. Είναι ο τρόπος κυβέρνησης των πολιτών  μιας  χώρας  και εγγράφονται στο Σύνταγμα που καθορίζει και την μορφή του πολιτεύματος.

Να σημειωθεί πως όλα τα κράτη έχουν  δημοκρατία ( ισχυρίζονται τουλάχιστον) εκτός από το Βατικανό, το Μπρουνέι και την Σαουδική Αραβία που έχουν ως πολίτευμα την απόλυτη μοναρχία. Λαϊκές δημοκρατίες ονομάζονται η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, η Κίνα, το Βιετνάμ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθώς και το Νεπάλ μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έλαβε χώρα το 2008 με καθεστώς  κομμουνιστικά  ολοκληρωτικό.

 

Σχολιάστε