Γιατί πρώτα ο Όμηρος


ΟΜΗΡΟΣ 2016. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

108 ειδικοί συνιστούν Όμηρο.

Εσείς;;;;

Έρευνα του BBC από 108 συγγραφείς, κριτικούς και δημοσιογράφους .

Γιατί πρώτη η «Οδύσσεια» του Ομήρου; «Επειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδρυτικούς μύθους του δυτικού πολιτισμού» εξηγεί η συγγραφέας Νάταλι Χέινς. «Επειδή διερωτάται τι σημαίνει να είναι κανείς ήρωας, επειδή έχει σπουδαίους γυναικείους χαρακτήρες, επειδή είναι γεμάτη από θεούς και τέρατα και επειδή μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε για τις πεποιθήσεις μας γύρω από την περιπέτεια, τον πόλεμο και το πάντα επίκαιρο θέμα της επιστροφής στην εστία».

Η έρευνα του BBC από 108 συγγραφείς, κριτικούς και δημοσιογράφους είναι και φιλόδοξη: οι 108 περισσότερο ή λιγότερο ειδικοί κλήθηκαν να  επιλέξουν τα πέντε λογοτεχνικά έργα που διαμόρφωσαν το ανθρώπινο πνεύμα και επηρέασαν την ιστορία του κόσμου.

Επειδή μας βοηθάει να σκεφτούμε…

ΠΗΓΗ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Γιατί πρώτα ο Όμηρος

  1. Από την πλευρά της η μυθιστοριογράφος και κριτικός, Lisa Appignanesi, επιλέγει να επισημάνει την επιρροή της τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα βασικό πρότυπο ιστορίας, ενός ταξιδιού που είναι επίσης και επιστροφή». Ο καθηγητής Αγγλικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Kenneth W Warren συμφωνεί και προσθέτει: « Η Οδύσσεια παρείχε την αρχιτεκτονική για την αφηγηματική αναζήτηση και το πρότυπο για τον χαρακτηρισμό της αρετής των ανδρών και των γυναικών με τρόπους που διαμορφώνουν, επιτρέπουν και περιορίζουν τις αφηγηματικές μας συνήθειες στο παρόν».

    «Οι πολλαπλές ιστορίες στο 10ετές ταξίδι του Οδυσσέα μετά τον Τρωικό πόλεμο, ενόσω η πιστή Πηνελόπη τον περίμενε και ο γιος του Τηλέμαχος τον αναζητούσε, έχουν μπει βαθιά στην πολιτιστική μας συνείδηση. Τα ανθρώπινα στοιχεία μέσα σε αυτές τις μυριάδες ιστορίες συνεχίζουν να αντηχούν τους αιώνες, επιτρέποντας ατέρμονες επανερμηνείες», σχολίασε ο συγγραφέας Beverley Naidoo.
    http://www.kathimerini.gr/967506/article/epikairothta/kosmos/bbc-ta-deka-erga-poy-diamorfwsan-ton-kosmo—sthn-koryfh-h-odysseia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s