Ίτε παίδες Ελλήνων


Η πάροδος του χορού γερόντων ήταν εντυπωσιακή. Ηρθαν από το βάθος, πίσω από την ορχήστρα, ντυμένοι στα μαύρα και κρατώντας στα χέρια τους λευκά φωτισμένα σάβανα, τις ψυχές των νεκρών

«Ω παίδες Ελλήνων, ίτε…’νυν υπέρ πάντων αγών».

Σε αυτούς τους στίχους στους «Πέρσες» του Αισχύλου το κοινό χειροκροτά.

Είναι από εκείνες τις στιγμές της μυστικής συμφωνίας με το κοινό, που ποτέ δεν λανθάνει. Συνέβη και στην παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία έπεσε η αυλαία των Επιδαυρίων.

Η πρεμιέρα των «Περσών» την Παρασκευή (περίπου 4.000 θεατές) δόθηκε παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Τασούλα. Κι αν κριτής είναι το δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα, η παράσταση άρεσε στον μέσο θεατή (και τις δύο ημέρες συνολικά 9.000 θεατές) που άκουσε τον λόγο (μετάφραση Πάνος Μουλλάς), μπόρεσε να εστιάσει στις ερμηνείες, σε μία ούτε παραδοσιακή αλλά ούτε και μοντέρνα σκηνοθεσία (το γυμνό δεν ενόχλησε) της Νικαίτης Κοντούρη, μερικές φορές υπέρ το δέον μελοδραματική, αλλά αξιοπρεπής και με σεβασμό στο κείμενο.

Ενα πατάρι σε σχήμα ρόμβου τοποθετημένο στη μέση της ορχήστρας. Στην κορυφή του ο υπερυψωμένος τάφος του Δαρείου σε σχήμα παραλληλόγραμμο, το λειτουργικό σκηνικό του Γιώργου Πάτσα.

Πηγή

Πτερόεντα Έπη Αισχύλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s