Αστρική ονοματολογία


planites

Ο χορός των άστρων

Τα ονόματα του Κέρβερου και της Στύγας έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Χάροντα, της Νύκτας και της Ύδρας, των άλλων τριών μεγαλύτερων δορυφόρων του Πλούτωνα (M. Showalter / NASA / ESA) Τα δύο αυτά ονόματα της ελληνικής μυθολογίας έρχονται να προστεθούν σε αυτά του Χάροντα, της Νύκτας και της Ύδρας, των άλλων τριών μεγαλύτερων δορυφόρων του Πλούτωνα.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος αντιπροσωπεύει τον φύλακα του Άδη και είχε τη μορφή σκύλου με τρία κεφάλια και με ουρά που απόληγε σε κεφαλή δράκου, ενώ η Στυξ ήταν ένα από τα ποτάμια στις πύλες του Κάτω Κόσμου.

Ο Κέρβερος και η Στύγα ανακαλύφθηκαν το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Hubble». Η επιλογή των ονομάτων για τα δύο μικρά φεγγάρια έγινε μέσω ψηφοφορίας στο διαδίκτυο, στην οποία συμμετείχαν περίπου 500.000 άτομα, τα οποία πρότειναν διάφορα ονόματα. Το όνομα «Κέρβερος» ήρθε δεύτερο σε δημοτικότητα και η «Στύγα» τρίτη, ενώ πρώτο σε προτιμήσεις ήταν το «Βουλκάν» (ο Ήφαιστος των Ρωμαίων), το όνομα του πλανήτη καταγωγής του πρωταγωνιστή Μίστερ Σποκ στο «Σταρ Τρεκ».

Επειδή, όμως, το όνομα «Βουλκάν» έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στην αστρονομία και ο συγκεκριμένος θεός της μυθολογίας δεν σχετιζόταν άμεσα με τον Πλούτωνα, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έκρινε ότι η λαϊκή απαίτηση έπρεπε να παρακαμφθεί για χάρη των δύο αρχαιοελληνικών ονομάτων.

Πηγή

Advertisements

One thought on “Αστρική ονοματολογία

 1. Σημεία ζωής φαίνεται πως εντόπισαν επιστήμονες στην επιφάνεια του τελευταίου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Πλούτωνα, ωστόσο επιφυλάσσονται για περισσότερα συμπεράσματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

  Αν και η ύπαρξη μεθανίου στην παγωμένη επιφάνεια του Πλούτωνα ήταν γνωστή, είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για σύνθετες οργανικές ουσίες στον πλανήτη νάνο.

  Η σημαντική απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολίας από την ορισμένα σημεία της επιφάνειας του Πλούτωνα, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως πιθανότατα αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ύπαρξης οργανικών ουσιών που περιέχουν υδρογονάνθρακες ή άζωτο. Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα που προήλθαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

  Πιθανότατα, τα χημικά αυτά στοιχεία είναι πιθανόν να προήλθαν από την ακτινοβολία που δέχεται η επιφάνεια του Πλούτωνα και οδήγησε στη διάσπαση του μεθανίου και του μονοξειδίου του άνθρακα από τον πάγο.

  «Αυτό είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη διότι οι υδρογονάνθρακες και τα άλλα μόρια μπορεί να είναι υπεύθυνα για το κοκκινωπό χρώμα του Πλούτωνα», δήλωσε ο Alan Stern από το ερευνητικό ινστιτούτο Southwest.

  Περισσότερες πληροφορίες για τον Πλούτωνα οι επιστήμονες θα μπορούν να συγκεντρώσουν όταν το εξερευνητικό όχημα της NASA, New Horizons φτάσει το 2015 στον πλανήτη νάνο.

  Πηγή: Σημεία ζωής στον πλανήτη Πλούτωνα; | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/30316#ixzz2XtBExFzj

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s